Yeditepe University Department of Architecture provides an architectural education program considering the interdisciplinary aspects of architecture profession. It offers its students a broad curriculum which varies from history classes to design studios, basic design classes and modelling in computer aided design.

For program curriculum click here.

Mimarlık Bölümü Hakkında

Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü kapsamlı bir eğitim programı ile geleceğin mimarlarını yetiştirmektedir. Mimarlık mesleğinin disiplinler arası bir pratik olduğu göz önünde bulundurarak hazırlanmış olan 4 yıllık eğitim programımız temel tasarım eğitiminden mesleki tarih derslerine, tasarım stüdyolarından bilgisayar ortamında modellemeye, geniş bir ders programı sunmaktadır.

Mimarlık Bölümü Nedir?

Mimarlık bölümü genç neslin en çok rağbet ettiği ve hedeflediği meslek gruplarından birisidir. Bu alanda eğitim almak isteyen öğrenciler lise öğrenimi sırasında kendilerini, matematik, fizik, sosyal bilimler (tarih, insan bilimleri, kültür, sosyoloji, sanat tarihi), resim alanlarında geliştirmek zorundadır. İyi bir mimar, hem sosyal bilimler ve sanat ile ilgili hem de iş hayatı ile yakından ilgili olmalıdır. Bu alanda kariyer hedefleyen bir öğrenci akademik derslerdeki başarının yanında uzay ilişkilerini görebilme yani cisimlerin üç boyutlu analizini kolayca yapabilme yetisine sahip olmalıdır. Düzgün şekil çizebilme ve yaratıcı özellik konusunda gerekli donanıma sahip olmayan bir öğrenci mimarlık fakültesinde sorun yaşayabilir. Ayrıca bu mesleği seçecek öğrencilerin iş ve ticaret konusunda yeterli bilgiye sahip olması ve insan ilişkileri konusunda aktif bir kişiliğe sahip olmalıdır. Bir mimar sosyal sorumluluk sahibi bir birey olmalıdır.

Son dönemdeki teknolojik gelişmeleri takip ettiğinizde inşaat sektörünün de diğer teknoloji alanlarında olduğu gibi muhteşem bir hızla ilerlediği görülür. Önceden mimaride kullanılan basit yöntemler yerini akıllı binalara veya yapımında farklı tasarımlar sergileyen göz alıcı güzelliğe bürünmüştür. Bu kapsamda günümüz mimarlarının bu tür hızlı değişimlere ayak uydurabilecek nitelikte bireylerden olmasında fayda vardır.

Mimarlık Taban Puanları ve Sıralama

Üniversite

Bölüm

Sıralama

Taban Puan

Yeditepe Üniversitesi

Mimarlık
(İngilizce)(Ücretli)

175.434

277,17010

Yeditepe Üniversitesi

Mimarlık
(İngilizce)(Burslu)

48.362

422,12376

Yeditepe Üniversitesi

Mimarlık
(İngilizce)(%50 İndirimli)

126.400

337,74397

Yeditepe Üniversitesi

Mimarlık
(İngilizce)(%25 İndirimli)

131.000

316.79617

Mimarlık Bölümü Ücretleri ve Fiyatları

Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü 2023 - 2024 eğitim/öğretim yılı öğrenim ücretleri için bu sayfayı inceleyebilirsiniz.

Mimarlık Burs İmkânları

Yeditepe Üniversitesi, öğrencilerine farklı alanlarda burs imkânı sunar. Mimarlık Fakültesi Burs İmkânları sayfası inceleyerek burs olanakları hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Buradan ilgili sayfaya ulaşıp, bölümlerin burs imkânları ile ilgili araştırma yapabilirsiniz.

Yeditepe Üniversitesi'nde Mimarlık Okumak

Mimarlık, insanlık tarihi kadar eski geçmişi olan, insanlık yaşamına devam ettiği müddetçe de önemini yitirmeden devam edecek önemli bir meslek dalıdır, bir sanat dalıdır. Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri çevre tasarımından mobilyaya, iç mimarlıktan mimarlığa kadar geniş bir yelpazede kendilerini geliştirme imkânına sahip olurlar. Fakültenin özelliklerinden birisi sanayi üniversite işbirliğidir. Öğrenciler, gerek kamu kuruluşlarında gerekse de özel sektörde geliştirdikleri projelerle kendilerini eğitim yılında profesyonel hayata hazırlama imkânı bulurlar.

Mimarlık Fakültesinin en çok işbirliği yaptığı bölüm, endüstriyel tasarım bölümüdür. Bu bölüm sanayi firmalarının isteklerine göre projeler geliştirir. Dolayısıyla mimarlık fakültesinde başarılı olan öğrenciler bu sanayi firmalarında çalışma imkânına da sahip olurlar. Mimarlık fakültesinde eğitimi güçlendirmek için fakülte hocalarının yanında dışarıda kendini ispatlamış alanında deneyimli hocaların da akademik kadro bünyesinde derslere girdiği görülür.

Yukarıda sayılan özellikler Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesinin donanımlı bir okul olduğunun göstergesidir. Bunun yanında Yeditepe Üniversitesi, eğitim sektöründe marka değeri olan öncü bir kuruluştur. Bu kapsamda Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi diplomasına sahip olmak çok büyük bir artıdır. Yeditepe Üniversitesi sanayi şirketleri ile yakın ilişki içerisinde olan bir kurumdur. Bu kapsamda öğrencilerin mezun olduktan sonra özel sektör dallarında iş bulması son derece kolay hale gelir. Türkiye geneli mimarlık bölümü sıralama listesi incelendiğinde listenin üst sıralarında Yeditepe Üniversitesi’nin yer aldığı görülür.

Mimarlık Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Mimarlık bölümünden mezun öğrenciler mimar unvanını alırlar. Mimar her şeyden önce ihtiyaç sahibinin istek ve taleplerini değerlendirir. Yapılacak olan binada bulunması istenen özellikler saptandıktan sonra mimar işe koyulur. Mimar, ilgili mevzuat esaslarına uygun olarak bina sahibinin mali durumunu ve inşaat yapılacak alandaki doğal koşulları da dikkate alarak yapılacak binanın planını çizer. Bina tamamlandıktan sonra nasıl bir hal alacağını hem bina sahibine gösterir hem de bu görseli projesine ek yaparak belediyenin imar müdürlüğüne onaylatmak için sunar. İnşaat başladıktan sonra da mimarın görevi bitmez. Proje süresince mimarın binanın projeye uygun yapılıp yapılmadığını denetim görevi vardır. Mimarın mesleki sorumlulukları şunlardır.

  • Bina tasarımı ile ilgili öneri ve görseller hazırlayarak bina sahibine sunmak,
  • Gerek elle, gerekse de bilgisayar destekli tasarım programlarını kullanarak binanın tasarımı ve detaylarını çizmek,
  • Bina sahibi ve binayı kullanacak olanların ihtiyaçlarını önceden belirleyerek bina sahibine pratik önerilerde bulunmak,
  • Bina için gerekli olan malzemenin kalite ve niteliklerini belirleyip konu ile ilgili bina sahibine önerilerde bulunmak,
  • Başlangıcından bitişine kadar projeyi takip etmek,
  • Hazırlamış olduğu projenin çevresel etkilere uygunluğunu kontrol etmek,
  • Düzenli saha kontrolleri yaparak projenin planlanan zaman ve mali bütçe çerçevesinde ilerlediğine nezaret etmek,
  • İnşaatın profesyonel ekibi ile projenin fizibilite özellikleri hakkında görüş alış verişinde bulunmak,
  • İnşaatın mühendis, müteahhit ve mimari teknoloji uzmanı gibi profesyonel ekibi ile yakın bir işbirliği içerisinde olmak.

Mimar, kamu veya özel sektör bünyesinde çalışabileceği gibi kendi özel ofisini açarak da faaliyetlerini devam ettirebilir. Kendi ofisini açanlar bu alanda tasarımcı ya da uygulamacı olarak çalışma hayatını sürdürürler. Mimarlığın bir yaşam tarzı olduğu düşüncesinden hareketle yaratıcı kabiliyetinizi Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile taçlandırabilirsiniz.

Vizyon Misyon

Misyon

Mimarlık mesleği, insan yaşamının değdiği geçtiği her kapsam ve ölçekteki mekânsal çevreyi/yapıyı konu alır; tasarlar ve gerçekleşmesini yönlendirir. Bölümümüzün bu bağlamdaki görevi; çok daha iyi bir dünya ve gelecek için mimarlık pratiğinin sağlayabileceği tüm yaratıcı ve teknolojik olanakları kullanabilecek tasarımcıları yetiştirmektir. Amacımız takım çalışmasına yatkın, iletişim becerileri gelişmiş, üretken, sorumluluk sahibi, araştırmacı, entelektüel, yenilikçi, sorunlara eleştirel bir gözle ve analitik bir yaklaşımla akılcı çözümler üretebilecek, toplumsal ve çevresel sorumluluğa sahip, etik değerleri gözeten, tasarımcı kimliği ile öne çıkan meslek insanlarını yetiştirmektir. Mimarlık Bölümü eğitim programı kapsamında öğrencilere, teknik ve teknolojik bilgi, hayal gücü, çevresel ve tarihsel duyarlılık, yaratıcı ve eleştirel düşünce, toplumsal ve bireysel etik, tasarım ve sanatsal yaratıcılık becerileri kazandırarak, onları sürekli gelişen ve dönüşen çağdaş dünyanın mimari sorunlarını çözmeye hazırlamayı ilke edinmiştir. Bu ilkeleri temel alan eğitim yaklaşımı, disiplinler arası ve her ölçekte mimari problemi ele alan, mimarlık pratiğinde aktif rol alan mimarların da katkı sağladığı mimari tasarım stüdyolarında ortaya konulur. Mimarlık Bölümü eğitiminin omurgasını oluşturan mimari tasarım stüdyoları zorunlu/seçmeli teorik derslerle ve pratik deneyim kazandıran stajlarla desteklenmektedir.

Vizyon

Mimarlık Bölümü’nün vizyonu, mimari problemlere, kuram, tasarım ve uygulama bütününde geniş bir ölçekten bakabilen, ulusal ve uluslararası düzeyde nitelikli meslek insanlarını yetiştirerek toplum yararını gözeten, mimarlıkta disiplinler arası çalışmalarda öncü, çağdaş, demokratik, yeniliklere açık bir bölüm olmaktır.

Öğrenci Değişim Programları

Fakültenin yurtdışındaki seçkin üniversitelerle yapmış olduğu erasmus ve exchange anlaşmaları gereği öğrenciler 1 veya 2 ders dönemi eğitimlerine yurtdışında devam ederek meslekleri ile ilgili batı dünyasındaki değişimleri görebilirler. Bu kapsamda öğrencilerin mesleki ve hayat bakış açıları geniş bir yelpazeye kavuşur. Uluslararası Değişim Programları ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Bologna Süreci

Bologna süreci, Avrupa’nın seçkin üniversiteleri ile uyum içerisinde akademik çalışma programları oluşturmak, belli standartlar geliştirmek ve bu standartları ülkelerin eğitim öğretim programlarında uygulayarak uygulamadan kaynaklı ayrılıkları en aza indirmek amacıyla geliştirilen bir reform programıdır. Bologna sürecinin temelinde, yükseköğretim kurumlarının kendi aralarında bir kısım bilgi alışverişi yaparak birbirlerini daha iyi tanımasına yardımcı olmak yatar. Bologna sürecinin temelinde öğrenci yatar. Bu süreç öğrencinin bilinçli ve aktif bir şekilde eğitim öğretim hayatına devam etmesine destek sağlar.

Lisans Bologna Bilgi Paketi için tıklayınız.

Lisansüstü Başvuru Süreci için tıklayınız.

Lisansüstü Bologna Bilgi Paketini için tıklayınız.

Çift Anadal ve Yandal Olanakları

Mimarlık Bölümünde okuyan başarılı öğrencilerimizin İç Mimarlık Bölümü, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü, Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü'nde çift anadal ve yandal programlarında eğitim görme olanakları tanınmaktadır.

Program Detaylarını görmek için tıklayınız.

AIM OF THE PROGRAM

Department of Urban Design and Landscape Architecture; is an occupational discipline that covers design, development, planning and management as a whole. The aim of Urban Design and Landscape Architecture is to contribute to the quality of life by maintaining the balance between the relationships between people and their environment. The basic principle of our department is to create sustainable and livable environments that prevent destruction on ecological balance.

Urban Design and Landscape Architecture is one of the most proper fields of interdisciplinary work among design professions. It aims to create living environments for people and other living things by preserving ecological relationships and cultural values. In his studies, he combines the structural design skills of architecture, scientific principles of engineering with urban planning approach; aims to create livable, functional and aesthetic designs.

The Department of Urban Design and Landscape Architecture aims to train qualified planners and designers who are needed to overcome the increasing disconnect between nature and human in the rapid urbanization process of the contemporary world. In this context; aims to educate individuals who are able to create harmonious environments without damaging the nature based on the principles of sustainability, repair them when necessary and who are competent at the national and international level and open to developments.

 

BUSINESS OPPRTUNITIES OF GRADUATES

Our graduates can work in Landscape Architecture, Urban Design, Urbanism, Architecture and Construction offices; Municipalities, Ministry of Environment and Urbanization, Ministry of Culture and Tourism, Ministry of Energy and Natural Resources, Ministry of Forestry and Water Affairs, General Directorate of National Parks, General Directorate of Highways and NGOs can work in many public institutions. In addition, our graduates can open their own private offices.

 

Department of Urban Design and Landscape Architecture is a member of ECLAS (European Council of Landscape Architecture Schools). 

 

Department of Urban Design and Landscape Architecture is a member of ECLAS (European Council of Landscape Architecture Schools). 

 

 

 

 

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü Nedir?

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü, çevreyi bir bütün olarak ele alırken, tasarım aşaması ile başlayıp, planlama ve uygulama aşamaları ile devam eden ve yönetim aşaması ile son bulan bir meslek alanıdır. Bölümün amacı, insan ve çevre arasındaki bağı koruyarak yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik kentsel tasarımlar ve peyzaj alanları yaratmaktır. Günümüzde doğal denge üzerindeki tahribatın artması ile yenilikçi ve kullanıcı odaklı tasarımlar sayesinde yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre ortaya çıkarmak temel ilkemizdir.

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı, diğer meslek grupları ile işbirliği içerisinde çalışmaya en yatkın meslek gruplarından birisidir. Kültürel değerlerin yanında ekolojik ilişkileri de koruyarak tüm canlılar için ortak yaşam alanları oluşturmak amaçlanır. Bölüm çalışmalarında mimarlığın yapı konularında tasarım alanındaki becerilerini, mühendislikteki bilimsel prensipleri, kentsel planlama başlığı altında birleştirerek fonksiyonel, estetik ve yaşanabilir tasarımlar oluşturmak hedeflenir.

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığınınçalışma alanlarını ise kent içi ve dışındaki farklı ölçeklerde tüm özel ve kamusal açık alanların planlanma ve uygulamaları kapsamaktadır. Kent parkları, kent meydanları, sahil düzenlemeleri, tatil köyleri, turizm alanları, konut alanlarının çevre düzenlemeleri, doğal ve kültürel koruma alanları bu çerçevede ele alınan konular arasındadır.

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Taban Puanları ve Sıralama

 

Üniversite Adı

Bölüm

Puan
Türü

Kont.

Taban
Puanı

Başarı Sırası

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı
(İngilizce)(Burslu)

SAY

5

355,82115

 

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı
(İngilizce)(%50 İndirimli)

SAY

10

276,89493

 

 

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü Ücretleri ve Fiyatları

Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü  2023 - 2024 eğitim/öğretim yılı öğrenim ücretleri için bu sayfayı inceleyebilirsiniz.

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Burs İmkânları

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü, öğrencilerine farklı alanlarda burs imkânı sunar. Bu kapsamda sunulan geniş kapsamlı burs imkânlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Yeditepe Üniversitesi'nde Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Okumak

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı dört ayaklı bir masa gibidir. Masanın ayakları planlama, tasarlama, mimarlık konuları ve estetiktir. Eskiden tasarım konuları daha az dikkate alınırdı. Bugün ise daha mutlu mekânlarda insanları yaşatmak ön plana çıkmış bir amaçtır. Yeditepe Üniversitesi Atatürk Rönesans’ını devam ettiren ve bunu çok önemseyen bir üniversitedir. Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı çağdaş, dünyayı tanıyan, iyi bir İngilizce’ye hâkim öğrenciler yetiştirmeyi hedefleyen bir bölümdür. Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı’nın bir arada verilmesinin başlıca nedeni, kentsel tasarımcıların ve peyzaj mimarlarının aynı mekânlarda ve iç içe çalışmalarından kaynaklanır. Yeditepe Üniversitesi’nde öğrencilere “piyasa ile nasıl ortak çalışabilirler” konusu öğretilmeye çalışılır. Öğrencilerle özellikle belediyeler arasında yapılan protokoller gereği ortak kentsel tasarım çalışmaları yapılmaya çalışılır. Bunun yanında mühendislik konuları da bölümde oldukça ağırlıktadır. Yollar, drenaj, aydınlatma gibi kentin temel sorunlarını planlayabilecek şekilde çözüm odaklı eğitim verilir. Ayrıca doğa bilimleri ile de ilgili olan bölüm, çiçek ve ağaçlar ile süslü parklar, bahçeler, göletler, havuzlar, meydanlar oluşturularak kentler yarabilecek eğitim söz konusudur.

Yukarıda sayılan imkânlar ve donanımlar Türkiye’de sayılı üniversitede bulunan olanaklardır. Türkiye genelindeki Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü sıralama listesi incelenirse Yeditepe Üniversitesi’nin saygın bir konumda olan eğitim kurumlarından birisi olduğu görülür. Yeditepe Üniversitesi bu anlamda marka değeri olan ve kendini ispatlamış bir eğitim kurumudur. Bu sebeple Yeditepe Üniversite’sinden diploma almak, meslek yaşantısında artısı olan bir durumdur. Üniversite eğitimi sürecinde özellikle uygulamalı derslerde yakın ilişki içerisinde bulunulan belediyeler ve özel sektör birimleri, ilerleyen dönemde öğrencilerin iş bulması ve girişimci bireyler olması için iyi bir ortam sağlar. Uygulamalı eğitim ve seminer faaliyetlerinde öğrenciler, bu sektörlerin öncüleri ile tanışma fırsatı yakalar ve kafalarındaki soruları birebir sektörün içerisinde yer alan fertlere sorma şansı yakalar.

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığından mezun olan öğrenciler Kentsel Tasarım ve Şehircilik, Peyzaj Mimarlığı, Mimarlık ve İnşaat ofislerinde çalışabildikleri gibi; Çevre,  Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Sivil Toplum Kuruluşları gibi birçok kamu alanında iş imkânına sahiptir. Ayrıca bölüm mezunları kendi özel tasarım bürolarını ve fidanlıklarını açarak ofis faaliyetlerini yürütebilirler.

Bunun yanında Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı mezunları kariyerlerine alanları ile ilgili yüksek lisans yaparak da devam edebilirler. Bu kapsamda söz konusu bireyler üniversitelerin akademik kadrolarında öğretim elemanı olarak mesleklerini sürdürebilir.

Vizyon Misyon

Bölümümüzün temel ilkesi, ekolojik denge üzerindeki tahribatın önüne geçen, sürdürülebilir ve yaşanabilir çevreler oluşturmaktır.

Amaç

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü, ekolojik ilişkileri ve kültürel değerleri koruyarak insanlar ve diğer canlılar için yaşam ortamları oluşturmayı amaçlar. Çalışmalarında mimarlığın yapısal tasarım becerilerini, mühendisliğin bilimsel ilkelerini, kentsel planlama yaklaşımı ile birleştirerek; yaşanabilir, fonksiyonel ve estetik tasarımlar oluşturmayı hedefler.

Hedef

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı bölümü öğrencilerine analitik yetenekler kazandırırken, yaratıcılığını teknik bilgilerle bütünleştirerek; çağdaş, iş hayatında başarılı, kendinden emin ve işini severek yapan, ulusal ve uluslararası düzeyde yetkin, gelişmelere açık bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Erasmus ve Değişim Programları

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Avrupa’nın farklı üniversiteleri ile kurduğu ilişkiler ve karşılıklı ERASMUS ve exchange anlaşmaları gereği öğrencilerine yurtdışında eğitim alma imkânı sunar. Bu kapsamda aynı üniversitelerden gelen misafir öğrencilerin de bölümde ağırlanmasını, eğitim görmelerine ve staj yapmalarına imkân tanır.

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümünde okuyan öğrenciler eğitim aldıkları 3. dönemden itibaren bölümün anlaşmalı olduğu Avrupa Birliği ülkelerinde ERASMUS programı kapsamında, Amerika Birleşik Devletlerinde exchange programı kapsamında eğitim alabilirler. Üniversitede bulunan uluslararası ofis bu konuda öğrencilere yardımcı olmak ve yol göstermek maksadıyla kurulmuş bir birimdir.

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümünün anlaşmalı olduğu ERASMUS Programları;

Van Hall Larenstein University Of Applied Sciences  (Hollanda)

Ecole Nationale Superieure de la Nature Et Du Paysage (Fransa) 

Corvinus University Of Budapest (Macaristan)

The Hungarian University of Agriculture and Life Sciences (Macaristan)

Mississippi State University ile exchange anlaşması(USA)

Bologna Süreci

Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, "Kent Tasarımcısı ve Peyzaj Mimarı" unvanı almaya hak kazanmaktadırlar.

Derecenin Düzeyi

Lisans

Mezuniyet Koşulları

Lisans programını tamamlayarak mezun olabilmeleri için öğrencilerin 2.00/4.00 Genel Not ortalaması (CGPA) gerekmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için, 130 Yerel Kredi - 240 AKTS ders yükünü tamamlamaları gerekmektedir.

Kabul ve Kayıt Koşulları

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü’ne öğrenci kabulü, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav (YKS) Sayısal sonucuna göre yapılmaktadır.

Mezuniyet Koşulları

Öğrencilerin mezun olabilmeleri için, 130 Yerel Kredi-240 AKTS ders yükünü tamamlamaları ve bölüm tarafından onaylanan bir kuruluşta 30 iş günü ofis, 30 iş günü şantiye olmak üzere, 60 iş günlük kurum dışı staj zorunluluğunu yerine getirmeleri gerekmektedir. Stajlar akademik programda LAUD 200 ve LAUD 300 ders kodlarıyla gösterilmiştir. Lisans Programında yer alan ders yükünü tamamlayan bir öğrencinin mezuniyet koşulunu sağlayabilmesi için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını (CGPA) elde etmesi gerekmektedir.

Bölüm Olanakları

Bölüm öğrencilerinin üniversite bünyesindeki programlarla çift ana dal ve yan dal yapma imkânları ile Erasmus çerçevesinde eğitim hayatlarının bir dönemini yâda isterlerse iki dönemini anlaşmalı olduğumuz Avrupa üniversitelerinde tamamlama imkânı vardır.

 

Çift Anadal ve Yandal Olanakları

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri 4 yıllık eğitim-öğretimleri sırasında Mimarlık, İç Mimarlık, Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümleri le “Yan Dal” ve “Çift Anadal” eğitimi yapabilme imkânına sahiptir. Ayrıca Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nün farklı üniversitelerle kurduğu bağlantılar ve karşılıklı Exchange ve Erasmus anlaşmaları sayesinde öğrencilere yurt dışında eğitim ve staj olanakları sunulmaktadır.

Çift Anadal - Yan Dal Yönetmeliği için tıklayınız

Mimarlık Bölümü Çift Anadal ve Yqandal Programı

İç Mimarlık Bölümü Çift Anadal ve Yandal Programı

Endüstriyel Tasarım Bölümü Çift Anadal ve Yandal Programı

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Çift Anadal ve Yandal Programı

 

 

Nowadays, gaining identity as separate disciplines of design events that make up the artificial environment has increased the importance of Interior Architecture education. Interior Architecture education, while aiming contemporary, comfortable and producing unique space solutions, combining with the aesthetic approaches and technical informations, establishes relationships the Interior Architecture profession with the other environmental design disciplines.

The basic principle of the curriculum is to develop Interior Architecture education based on architectural formation. Department of Interior Architecture Curriculum, contains relationships will provide the comprehension of theoretical and practical courses between the phenomena of affecting the interior design  to social, cultural, psychological, environmental, technical and economic facts. To develop sensitivity to the artistic and aesthetic value for internal environmental lessons are also included in the program. Starting with  the first class, computer based training courses have been included to the schedule as the compulsory and elective courses. Starting from the second year, "interior design projects" are provided with focus on interior scale. Three-dimensional spatial perception is reinforced with courses such as final construction, construction details and materials. In the third class, competencies are acquired with the help of building restoration and surveying and application projects besides interior reinforcement weighted courses like structure, lighting and building performance services. In the fourth class, with courses such as marketing, building management and experimental design, students are prepared for professional life. With the help of compulsory and elective courses with a total area of 130 credits, students who have completed their summer practices are eligible for graduation.

Students has the opportunity to study abroad, depending on the application criteria, the university is contracted with the Department of Interior Architecture Erasmus program. Starting with the application in 2002, Department of Interior Architecture students, if they provide the necessary conditions, can have ‘minor’ and ‘double major’ graduation degree with Landspe Architecture and Architecture Departments

 

To see the Curriculum please click.

 

 

İç Mimarlık Bölümü Hakkında

Günümüzde yapay çevreyi oluşturan tasarım etkinliklerinin ayrı disiplinler olarak kimlik kazanması, iç mimarlık eğitiminin önemini artırmıştır. İç mimarlık eğitimi, estetik yaklaşımlar ve teknik bilgileri birleştirerek, çağdaş, konforlu ve özgün mekân çözümleri üretilmesini amaçlarken, iç mimarlık mesleğinin diğer çevresel tasarım disiplinleri ile ilişkisini kurar.

Öğretim programının temel ilkesi, iç mimarlık eğitiminin mimarlık formasyonu üzerine temellenerek geliştirilmesidir. İç Mimarlık Bölümü Öğretim Programı, öğrencilere iç mekân tasarımını etkileyen sosyal, kültürel, psikolojik, çevresel, teknik ve ekonomik olguları ve bu olgular arası ilişkileri kavrama becerilerini kazandıracak teorik ve uygulamalı dersler içermektedir. İç çevrelere ilişkin sanatsal ve estetik değerlere duyarlılık geliştirecek dersler de programda yer almaktadır. İlk sınıftan başlayan bilgisayar destekli eğitim dersleri, mezuniyete kadar zorunlu ve seçmeli derslerle programa dahil edilmiştir. İkinci yıldan başlamak üzere "iç mekân tasarım projeleri" ile iç mekân ölçeğine odaklanma sağlanmakta, yapı elemanları, malzeme, ince yapı gibi derslerle üç boyutlu mekân algısı pekiştirilmektedir.  Üçüncü sınıfta strüktür, aydınlatma, tesisat gibi iç mekân donatısı ağırlıklı derslerin yanı sıra, rölöve ve uygulama projesi dersleriyle yetkinlik kazanılmakta, dördüncü sınıfta pazarlama, yapı yönetimi ve deneysel tasarım gibi derslerle öğrenci profesyonel hayata hazırlanmaktadır. Seçmeli ve zorunlu derslerle toplamda 130 kredilik ders alan, şantiye ve büro stajlarını tamamlayan öğrenciler mezuniyete hak kazanmaktadır.

İç Mimarlık Bölümü, Yeditepe Üniversitesi’nin kuruluş tarihi olan 1996 yılında Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde eğitim vermeye başlamıştır. 2014 yılından itibaren Mimarlık Fakültesi bünyesinde eğitime devam etmektedir.Öğrenciler, başvuru kriterlerine bağlı olarak, İç Mimarlık Bölümü’nün Erasmus programı çerçevesinde anlaşmalı olduğu üniversitelerde yurtdışında eğitim alma olanağına sahiptir. 2002 yılında başlayan uygulama ile, İç Mimarlık Bölümü öğrencilerinin, gerekli şartları sağladıkları takdirde Peyzaj Mimarlığı ve Mimarlık Bölümleri’nin yanı sıra, anlaşmalı bölümlerde “Yan Dal” ve “Çift Ana Dal” eğitimi yapma ve çift diploma alarak mezun olma olanakları bulunmaktadır.

İç Mimarlık Bölümü 4 Yıllık Akademik Programı İçin Tıklayınız.

İç Mimarlık Bölümü Nedir?

Öğrencilerin üniversite eğitimleri için en çok tercih ettiği bölümler arasında İç Mimarlık Bölümü gelir. Özellikle son yıllarda popülaritesi artan bölümün, ilerleyen dönemde daha da etkin bir alan olacağı düşünülür. İç Mimarlık Bölümü, toplumda yaygın olarak bilindiği gibi sadece dekorasyonla ilgili bir bölüm değildir. İç Mimarlık Bölümü esasen, endüstriyel tasarım ve mimariyi birleştirerek, insanlara yaşam alanları tasarlayan bir bölümdür. Söz konusu bölüm, hem mekânın yapısal sorunlarına çözüm üretmeyi amaçlar hem de bunu yaparken yapıda bazı mimari değişiklikler yapar. Bunun yanında bir mekânda kullanılacak ürünlerin tasarımını yapar. Bunlar, mobilyadan tutun da pencere detaylarına kadar geniş bir yelpazede kendine yer bulur.

Bir iç mimar, bir mekân projesinde başından sonuna kadar mimarla birlikte bulunarak ekip çalışması yürütür ve mekânın tasarımını sağlar. Bunun yanında mevcut binalara farklı fonksiyonlar eklenmesi ile ilgili projelere katılabilir. Örneğin önceden alışveriş merkezi olan bir bina iş merkezine dönüştürülebilir. Ya da tarihi bir yapı müzeye çevrilebilir. İç mimarlar restorasyon alanında da kendilerini yetiştirebilirler.

Son yıllarda iç mimarlığa olan ilginin büyük bir hızla büyüdüğü yadsınamaz bir gerçektir. Yani gelişen teknolojiler, malzemeler, aydınlatmalar, yeni ısıtma teknik ve yöntemleri, çevreye dost yenilikçi teknolojiler, camlar ile ilgili yenilikler derken iç mimarlık her geçen gün daha da rağbet gören bir meslek haline gelmiştir.

İç Mimarlık Bölümü’nü tercih etmek isteyen öğrencilerin yaratıcı düşünme, problemlere yenilikçi bakış açısı ile yaklaşma ve çizim kabiliyetlerinin gelişmiş olmasında, projelere meraklı bireyler olmasında fayda vardır.

İç Mimarlık Taban Puanları ve Sıralama

Üniversite Adı

Bölüm

Puan Türü

Kont.

Taban Puanı

Başarı Sırası

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

İç Mimarlık (İngilizce)
(Burslu)

SAY

9

380,5813

80801

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

İç Mimarlık (İngilizce)
(%50 İndirimli)

SAY

52

249,55187

345190

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

İç Mimarlık (İngilizce)
(%25 İndirimli)

SAY

24

234,77852

419889

İç Mimarlık Bölümü Ücretleri ve Fiyatları

Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü 2023 - 2024 eğitim/öğretim yılı öğrenim ücretleri için bu sayfayı inceleyebilirsiniz.

İç Mimarlık Burs İmkânları

Yeditepe Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü, öğrencilerine, farklı imkânlarda burs olanağı sağlar. Bu kapsamda belirlenen burs olanaklarına buradan ulaşıp, gerekli bilgiye sahip olabilirsiniz.

Yeditepe Üniversitesi'nde İç Mimarlık Okumak

İç mimarlık, kullanıcı istek ve ihtiyaçları doğrultusunda insanları mutlu etmek, onların içinde bulunmaktan keyif alacağı mekânları tasarlama pratiğidir. Eğitim süreci boyunca konut, ofis, restoran, mağaza, kültür merkezi, okul gibi alanların çeşitli ihtiyaçlarına yönelik projelerin optimum şekilde çözümlenmesi hedeflenir. İç Mimarlık eğitimi son derece hassas bir disiplindir. İşin içinde hem sanat, hem teknik, hem de psikoloji söz konusudur. Bu nedenle üç boyutlu düşünebilme, sosyal ilişkiler kurabilme, çizim yapmaya hevesli olma gibi özellikler her zaman büyük bir avantajdır. Bu anlamda daha yaşanılır alanların tasarlanması iç mimarlık hayatının en önemli parçalarından birini oluşturur. 

Yeditepe Üniversitesi özel eğitim kurumları arasında marka haline gelmiş, bu işin öncüsü sayılabilecek konumda bir eğitim yuvasıdır. Bu okulda okumak ve başarı ile mezun olmak çok büyük bir artıdır. Eğitim yılı içerisindeki uygulamalı derslerde, sektörde öncü konumdaki işletmelerle öğrenciler iletişim kurma imkânına sahip olurlar. Bu kapsamda mezuniyet sonrası iş bulma olanağında büyük bir imkân yakalamış olurlar.  Türkiye’deki devlet ve özel üniversitelerin İç Mimarlık Bölümü sıralama listesi incelendiğinde Yeditepe Üniversitesi’nin seçkin bir konumda olduğu görülür.

İç Mimarlık Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

İç Mimarlık Bölümü ülkemiz ve dünya şartlarında kendine her daim iş imkânı bulacak bir meslek grubudur. Çünkü iç mimarlık eğitimi, mimarinin yanı sıra endüstriyel ürün tasarımı ve çevre tasarımı ile yakında ilişkisi olan bir süreçtir. Sürekli değişen insan ihtiyaçları ve teknoloji sayesinde mekânlar ve evler değişime ihtiyaç duyarlar. Bu değişim de ancak iyi bir iç mimarın projelendirmesi, planlaması ve uygulaması sayesinde olabilir. Bu kapsamda iç mimarlar kamu ve özel sektörün farklı alanlarında kendilerine iş bulabilecekleri gibi üniversitelerde akademisyenlik kariyerine de devam edebilirler. Ayrıca iç mimarlar, kendi iç mimarlık işletmelerini kurarak ofis açabilir ve bu kapsamda ciddi gelir elde edebilirler.  İç Mimarlık Bölümü’nden mezun olan öğrenciler;

·       Restorasyon işlerinde

·       Mimarlık ofislerinde,

·       Mekânsal uygulamalarla ilgili şirketlerde

·       Endüstriyel tasarım,

·       Mobilya tasarımı

·       Çevre tasarımı ile ilgili birimlerde ve bunlar gibi çok farklı sektörlerde iş imkânı bulabilirler.

 

Vizyon Misyon

İç Mimarlık Bölümü, mekân tasarlama eylemini insan odaklı gerçekleştirebilen, çevresel analizler ile kullanıcıların fiziksel ihtiyaçlarını belirleyebilen, katılımcı tasarım süreçleri ile mekânları kullanıcıların psikolojik ve duygusal ihtiyaçları çerçevesinde tasarlayabilen, tasarımlarını güncel kuramlar çerçevesinde kritik sorgulama ile kavramsallaştırabilen, tasarladığı mekânların gerçekleştirilmesi sırasında gerekli olan bilgi ve teknik donanımı uluslararası profesyonel standartlarda edinmiş, bağımsız tasarlama ve çalışma güvenine sahip, aynı zamanda hem kendi disiplini hem de diğer disiplinlerden profesyonellerle çalışırken iyi bir takım oyuncusu olma uyumu gösterebilen, mesleki sorumluluk ve etik kuralların bilincinde içmimarlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Amacımız

İç Mimarlık Bölümü’nün hedefi, eğitimde, ulusal ve uluslararası ölçütlere eşdeğer, kuram ve uygulama alanında yetkin, disiplinlerarası işbirliği kurabilen, çağın dinamiklerine uyabilen, etik değerler taşıyan iç mimarlar yetişmesini sağlamaktır. 

İç Mimarlık Bölümü, sağlıklı ve sürdürülebilir bir gelecek için vizyon geliştirmeyi olduğu kadar, yaratıcı ve eleştirel düşünceyi teşvik etmeyi, tasarım sürecinin genel düzenini tanıtmayı, verilen bilginin karmaşık iç mekân sistemlerine uygulanmasına ilişkin altyapıyı öğrencilere vermeyi amaçlar.

Hedefimiz

İç Mimarlık Bölümü, mekân tasarlama eylemini insan odaklı gerçekleştirebilen, çevresel analizler ile kullanıcıların fiziksel ihtiyaçlarını belirleyebilen, katılımcı tasarım süreçleri ile mekânları kullanıcıların psikolojik ve duygusal ihtiyaçları çerçevesinde tasarlayabilen, tasarımlarını güncel kuramlar çerçevesinde kritik sorgulama ile kavramsallaştırabilen, tasarladığı mekânların gerçekleştirilmesi sırasında gerekli olan bilgi ve teknik donanımı uluslararası profesyonel standartlarda edinmiş, bağımsız tasarlama ve çalışma güvenine sahip, aynı zamanda hem kendi disiplini hem de diğer disiplinlerden profesyonellerle çalışırken iyi bir takım oyuncusu olma uyumu gösterebilen, mesleki sorumluluk ve etik kuralların bilincinde içmimarlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Öğrenci Değişim Programları

İç Mimarlık Bölümü öğrencileri ERASMUS anlaşmaları çerçevesinde yurtdışındaki seçkin üniversitelerde eğitim alma olanaklarına sahiptir. Özellikle tasarımın beşiği sayılabilecek, ağırlıklı olarak İtalya’nın seçkin üniversiteleri ile anlaşmalar bulunur. Öğrenciler daha çok öğrenci değişim programı kapsamında İtalya’ya gönderilir ve bir ya da iki eğitim öğretim yılını bu üniversitelerde eğitim alarak tamamlarlar. Bu kapsamda bölüm öğrencileri hem başka bir ülkenin eğitim sistemini yakından tanıma fırsatı yakalar hem de iç mimarlık kapsamında Avrupa’da geliştirilen projeleri yerinde görme imkânına kavuşur. Ayrıca öğrenciler, öğrenci değişim programı kapsamında gittikleri ülkelerde dil eğitimlerini geliştirme şansı bulurlar. Öğrencilerin bu programlara dâhil olması, ilgili mevzuat esaslarına göre gerçekleşir.  Gerekli şartları sağlayacak nitelikteki öğrenciler yazılı olarak başvurmaları halinde değerlendirmeye tabi tutulur ve değerlendirme sonucunda değişim programına katılması uygun görülen öğrenciler, ilgili ülkelere eğitim almak maksadıyla gönderilir. İç Mimarlık Bölümü’nden öğrenci değişim programı kapsamında yurtdışına gönderilen öğrenciler olduğu gibi o ülkelerden bölümümüzde eğitim almaya gelen öğrenciler de vardır.

Bologna Süreci

Birbiri ile uyumlu olan, Avrupa’nın seçkin yükseköğretim kurumları Bologna Süreci kapsamında iletişim yöntem ve imkânlarını artırıp, eğitim sistemlerinde oluşan farklılıkları ortandan kaldırmayı hedefler. Bu sürecin asıl amacı öğretim elemanları ile öğrenciler arasındaki iletişim ortamını artırmaktır. İç Mimarlık Bölümü öğrencileri Bologna Süreci kapsamında daha donanımlı ve bilinçli bireyler olarak eğitim faaliyetlerini sürdürürler.

İç Mimarlık Bölümü Bologna Bilgi Paketini indirmek için tıklayınız.

Çift Anadal ve Yandal Olanakları

Yeditepe Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü, öğrencilerine çeşitli alanlarda çift anadal imkânı sunar. Bu sayede bölüm öğrencileri İç Mimarlık eğitimini alırken tasarım disiplininin farklı alanlarında da ikinci bir diploma alma imkânı kazanırlar. İç Mimarlık Bölümü’nün anlaşmalı olduğu çift anadal bölümleri aşağıda sıralanmıştır.

Çift Anadal koşullarını öğrenmek için tıklayınız.

Yeditepe Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü öğrencileri çift anadal programlarının yanında yan dal olanaklarına da sahiptir. Bu kapsamda öğrenciler ilgili oldukları alanlarla ilgili yan dal programlarına dâhil olabilir ve bu bölümün sertifikasını almaya hak kazanırlar. Bu sayede öğrenciler mezuniyetten sonra iş bulma safhasında ya da akademik kariyer hedeflerinde bir adım önde olurlar. İç Mimarlık Bölümü’nün yan dal anlaşması olduğu bölümler aşağıda sıralanmıştır.

 Yandal koşullarını öğrenmek için tıklayınız.

The Department of Industrial Design aims to enrich design education with its academic staff consisting of professionals and academicians and has transferred a broad perspective to education. Our department has adopted a practice-oriented educational approach that emphasizes creativity. The educational projects carried out in cooperation with local, national and international companies from various sectors and university-industry collaborations make students much more experienced, interdisciplinary and professional.

Our graduates contribute to the development of quality designs that have national and global impact and play a role as academic leaders in Industrial Design departments in Turkey. Our department has student and staff exchange agreements with design schools from various countries around the world. Thanks to the minor and double major agreements with other departments in our university and faculty, our students develop their range of education in the fields they are interested in.

About the Department of Industrial Design

The Source of Innovation and Invention

The Department of Industrial Design was established in 1997 and graduated its first student in 2001. The undergraduate program admits approximately 75 students each year through the YKS exam. The normal education period is 4 years. Students who fail the English proficiency exam must attend and successfully complete a one-year English preparatory class before taking the department courses. Each academic year consists of two semesters, fall and spring. Summer school is also available. Each academic year consists of two semesters, fall and spring. The medium of instruction is English. The Department of Industrial Design aims to train qualified designers needed in our country with its education programs. Depending on this aim, design studies are carried out for different fields that reflect the real needs of the industry. Within the scope of these studies, the design of various products such as all kinds of tools, furniture and automotive products related to production-consumption-investment areas are included.

During the education process, our students are provided with the opportunity to increase their practical knowledge by establishing relations with the industry and to meet the real needs of the industry.  The main mission of the department is to train our students as designers who live today but think for the future and try to shape tomorrow.

 

Call to Young People

The current aim of the Department of Industrial Design, which has been teaching and training in Turkey for many years, is to train the best and talented designers who can solve the design problems that the Turkish industry is currently facing and may face in the future and realize them as a product in a science and art environment bearing the identity of Yeditepe.

Our Department, which includes investment products, automotive, furniture, packaging and many other industries as well as daily or durable consumer goods, has an understanding that takes into account the science, art and trends of the age as well as the representative of the classical education school based on talent as a natural extension of its academic tradition. For this reason, since the day our University was founded, it has been diligently maintaining its system of selecting students to bring talented candidates to the profession, specific to the nature of the profession.

An important feature of the education-training program for different branches of expertise is that it takes into account the connections of the design fields and subjects studied with the realities and future of the country as well as the universal research and production conditions. For this reason, our students are equipped to carry out design activities in any organization in any country in the world. Thus, our students are provided with the opportunity to nurture relationships that nourish cultural and institutional cooperation activities outside of education as well as within education.

We confidently maintain our belief that our young people, who are capable of designing new and up-to-date systems and products, who cannot be stopped by any constraints and limitations, who are equipped with art and science and who are prepared for the future, will be with us again this year.

What is Industrial Design Department?

The scope of the Industrial Design Department includes the design of all kinds of products that can be mass-produced by evaluating the needs of users. The aim of the department is to train industrial product designers who can produce solutions to problems in usability, form, ergonomics, production, and successfully coordinate the R&D process of new products.

After the 1st grade basic art and design education aimed at developing students' three-dimensional thinking ability and creativity, it is supported by technical knowledge, studio and skill courses in the 2nd, 3rd and 4th grades. In this way, students' analytical and three-dimensional thinking abilities are tried to be increased.

The Department of Industrial Design is one of the popular professions of today and it seems that it will continue to increase the same popularity tomorrow. The department, which is recommended to be preferred by students who are confident in their creative and different thinking abilities, is one of the areas where it is a pleasant process to receive education.

Industrial Design Department History

The Department of Industrial Design at Yeditepe University, founded in 1996 by Prof. Sadun ERSİN within the Faculty of Fine Arts program, is the first private university department opened in this field in Turkey. Our education, which has been under the chairmanship of Assist. Prof. Dr. Nazan BORA and Prof. Dr. Cemil TOKA for many years, has been carried out under the leadership of Assoc. Prof. Dr. Ayşem Gülin BAŞAR since 2018 Spring Semester.

Today, our department has a comprehensive education program with its education staff consisting of professionals and academicians. Yeditepe University Department of Industrial Design has aimed to enrich design education by combining many approaches with its teaching staff coming from different universities from Turkey and the world's leading universities and has transferred a wide perspective to education in this way.

Yeditepe Department of Industrial Design, one of the pioneering and leading institutions in its field, is the most preferred department by university candidates especially among private universities in Turkey. Our department has adopted a practice-oriented educational approach that emphasizes creativity. Project courses and open jury evaluations of educational projects carried out in cooperation with local, national and international companies from various sectors make students much more experienced and professional for their first jobs. Project courses and open jury evaluations of educational projects carried out in cooperation with local, national and international companies from various sectors make students much more experienced and professional for their first jobs. Interdisciplinary groups are also formed in the projects developed by our university in partnership with the industry.

Our department has student and staff exchange agreements with design schools from various countries of the world such as the Netherlands and Spain.  With the minor and double major agreements with other departments in our university or faculty, our students can have a second university diploma in the fields they are interested in. Our department is an active participant in local design events, competitions, fairs and exhibitions as well as international design events, research meetings and networks. Our graduates contribute to the development of quality designs that have national and global impact and play a role as academic leaders in industrial design departments in Turkey.

Our main goal is for our graduates to be creative, visionary, socially and environmentally aware with all kinds of equipment.

In research and education, Yeditepe Department of Industrial Design utilizes its own computer laboratories, which are frequently updated for computer-aided design, image processing, desktop publishing, multimedia presentations and data analysis. In addition, the department has three floors of wood, metal, plastic, ceramic and computer-aided manufacturing and rapid prototyping workshops, and three-dimensional printing equipment updated with the latest technologies.

Industrial Design Department Fees and Prices

You can review this page for the tuition fees of Yeditepe University Faculty of Architecture, Department of Industrial Design for the 2023 - 2024 academic year.

Department of Industrial Design Scholarship Opportunities

Yeditepe University is an elite educational institution that offers different scholarship opportunities to its students. You can get detailed information about scholarship opportunities by reviewing the Industrial Design Department Scholarship Opportunities page. You can access the relevant page here and review the departments and scholarship opportunities.

Studying Industrial Design at Yeditepe University

Industrial product design is a branch that is essentially connected to every aspect of life. Everything we look at around us is a design product. Due to the creation of human beings, everyone has more or less design potential. Yeditepe University Industrial Design Department tries to emphasize these creative qualities of students. Workshops are organized to bring these creativity of students to the forefront. In university-industry cooperation studies, the works of the students are transformed into a form that will directly meet with the consumer. Collaborations with different sectors each semester provide students with both job and internship opportunities after graduation. These studies can be carried out with national companies as well as international companies. In particular, our department students, who have realized effective projects with the automotive sector, have carried out a successful project by preparing a bus seat and instrument panel in this context. The students who took part in this project even had the chance to find a job in the automotive company in question. By developing cooperation with different sectors in various projects every semester, both production technologies and job opportunities can be brought together with the real sector and the importance of cooperation can be kept alive during the education process.

The department has an advanced workshop designed with state-of-the-art technology. In this workshop, there is a computer laboratory equipped with CNC to 3D Printer. These opportunities are provided for students to create their projects during the education process.

Students can expand their vision with elective courses in many different and innovative fields. During the education process, both practical and theoretical approaches are used to further develop these visions.

Yeditepe University Department of Industrial Design students have job opportunities in many different fields both at home and abroad. There are many graduates working in the automotive industry both at home and abroad. Graduates of this department are qualified individuals who can respond to future life needs and new needs. Designers shape the future. They bring different ideas to the forefront that not everyone will think of. In this context, Yeditepe University Industrial Design Department is the right choice for students aiming for a career. If the ranking list of Industrial Design Departments in Turkey is examined, it is obvious that the place of Yeditepe University is noteworthy.

What does a graduate of Industrial Design Department do? Where Do They Work?

Industrial Design provides you with training to learn the theoretical possibilities for the use of materials and production management equipment. The education received in this field allows you to gain effective and creative design skills as well as technical knowledge. In addition to this, you are also equipped with some aspects that are seen as a plus feature by employers in the sector. With each project you take part in, your presentation skills improve. It is ensured that you establish better relationships with the other party. There are still features that need to be developed during the student journey. Developing communication skills, having responsibility in teamwork as well as individual work, entrepreneurship, being able to apply problem solving techniques effectively, developing visual perception skills, using computer-aided design programs effectively are some of these features.

Industrial Design graduates are responsible for the creation of objects used on a daily basis. For this reason, jobs can be found in many fields as an industrial designer. The industrial design profession, which is closely related to design and engineering, creative arts, etc., has widespread job opportunities in the domestic and industrial product sector, design-based consultancy, automotive sector and self-employment. In this context, industrial designers have employment opportunities in both the public and private sectors. Jobs in the private sector include products for the industrial and local market. Jobs in the public sector range from the design of information points in public spaces to the design of equipment for fire brigades and police departments.

Vision Mission

Objective:

The Department of Industrial Design aims to train qualified designers needed in our country with its education programs. Depending on this aim, design studies are carried out for different fields that reflect the real needs of the industry. Within the scope of these studies, the design of various products such as all kinds of tools, furniture and automotive products related to production-consumption-investment areas are included.

Objective:

During the education process, our students are provided with the opportunity to increase their practical knowledge by establishing relations with the industry and to meet the real needs of the industry.  The main goal of the department is to train our students as designers who live today but think for the future and try to shape tomorrow.

Industrial Design Department Base Points and Ranking

University Name Department Score Type Cont. Base Score
YEDİTEPE UNIVERSITY Industrial Design (Faculty) (English) (Scholarship) NUM. P. 9 442,863
YEDİTEPE UNIVERSITY Industrial Design (Faculty) (English) (50% Discount) NUM. P. 60 294,034
YEDİTEPE UNIVERSITY Industrial Design (Faculty) (English) (Paid) NUM. P. 5 285,464

Student Exchange Programs

Our department has student and staff exchange agreements with design schools from various countries of the world such as Spain and the Netherlands. With the minor and double major agreements with other departments in our university or faculty, our students can have a second university diploma in the fields they are interested in.

Double Major and Minor Opportunities

Departments with Double Major Agreements

Information Systems and Technologies

Department of Visual Communication Design

Graphic Design Department

Department of Interior Architecture

Department of Urban Design and Landscape Architecture

Department of Architecture

Department of Fashion and Textile Design

Department of Plastic Arts and Painting

Gastronomy Department

Department of Translation and Interpreting

 

Departments with Minor Agreements

Information Systems and Technologies

Graphic Design Department

Department of Interior Architecture

Department of Architecture

Department of Fashion and Textile Design

Department of Plastic Arts and Painting

Department of Visual Communication Design

Department of Urban Design and Landscape Architecture

Gastronomy Department

Department of Translation and Interpreting

 

Bologna Process

Education - Teaching Methods

1. Lesson

2. Discussion Lecture

3. Problem Solving / Question and Answer

4. Seminar

5. Guest Speaker

6. Team/Group Work

7. Role Play / Drama

8. Report and/or Presentation Preparation/Display

9. Simulation

10. Homework

11. Observation

12. Case Study

13. Brainstorming

14. Project design / management

Degree to be obtained

Students who successfully complete the program are entitled to receive a four-year "Bachelor's Degree in Industrial Design from the Faculty of Architecture".

Graduation Requirements

In order to complete the undergraduate program and graduate, students are required to have a 2.00/4.00 Cumulative Grade Point Average (CGPA). In order to graduate, students are required to complete 134 Local Credit - 240 ECTS course load.

Admission Requirements

Within the framework of the regulations determined by the Higher Education Council (YÖK), student admission to the Faculty of Architecture is evaluated by the Student Selection and Placement Examination (YKS) conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYS). Students are admitted to the four-year Industrial Design academic program with numerical score type.

Foreign students are evaluated after applying online from the International Office web page (http://international.yeditepe.edu.tr/international-application) established within our University.

Students are admitted to programs with a General Academic Exchange Protocol within the framework of bilateral agreements (such as ERASMUS, etc.) signed between Yeditepe University and the partner university. Guest students can enroll in the courses offered in these programs if the relevant academic unit approves. Language proficiency is required to follow the program.

Program Qualifications

- Evaluates the concepts and theories in the field of design using methods from different disciplines, identifies and solves design problems encountered.

- To be able to create and use the current technological knowledge required in the field of design.

- To be able to create and interpret the necessary historical knowledge in the fields of design and art.

- To be able to design products, systems or processes within the discipline of Industrial Design.

- Can work interdisciplinary.

- To be equipped with the knowledge of materials and production methods within the scope of the design field and to be able to put them into practice.

- To be able to demonstrate the ability to think in two and three dimensions within the framework of design discipline with visual expression.

- Understands, interprets and utilizes the effects of communication, business, law, engineering, sociology, anthropology, physics and human sciences etc. disciplines related to the field of industrial product design.

- To have social responsibility and ethical awareness in design.

Program Outcomes

TYYÇ - TAY Relationship

Click here to download the four-year Industrial Design Academic Program.

Program Educational Objectives

Programme Educational Objectives - Yeditepe University

1- Our graduates can apply the practices of design education to social, cultural, environmental, economic and technological transformations.

2- Our graduates work in the fields of design and product development in industrial organisations operating in national and international fields.

3- Our graduates take part in sectors operating in interdisciplinary fields, various public institutions and organisations, non-governmental organisations.

4- Our graduates can demonstrate the ability to integrate collaborative and human-oriented approaches into various fields and to perform applications.

5- Graduates can communicate and develop solutions in an ethical manner by leading design-oriented and complex processes.

6- Graduates can understand and apply how design can contribute socially, environmentally and economically to a sustainable world.

7- Our graduates can demonstrate their design expertise through innovative approaches to products, systems and services in projects carried out with interdisciplinary and multidisciplinary teams.

8- Our graduates are accepted to graduate programmes at universities in Turkey and abroad and continue their academic careers.

2023-2024 Spring Term Academic Program

 

2023-2024 Summer Term Internship Announcement

DOCUMENT SUBMISSION DATES: May 01, 2024 - May 10, 2024
DOCUMENT SUBMISSION LOCATION: DEPARTMENT SECRETARIATS
Secretary of Industrial Design Department: Cigdem Abidinoglu
Interior Architecture Department Secretary:
Secretary of the Department of Architecture : Serkan Ayra
Department of Urban Design and Landscape Architecture: Hülya Balcıoğlu
The duration of the internship is 30 days at a time and ABSOLUTELY CANNOT BE DIVIDED.
FOR STUDENTS WHO WILL DO INTERNSHIP IN THE SUMMER SEMESTER OF THE 2023-2024 ACADEMIC YEAR, THE ISSUES TO BE CONSIDERED WHEN SUBMITTING THEIR DOCUMENTS BY HAND;
- STUDENTS WHO WILL DO COMPULSORY INTERNSHIP SHOULD REVIEW THE INTERNSHIP DIRECTIVE.
- THE FORMS MUST BE FILLED IN COMPLETELY AND CORRECTLY BY THE STUDENT ACCORDING TO THE PAGE ORDER AND MUST BE HAND-DELIVERED TO THE DEPARTMENT SECRETARY.
- THE NECESSARY APPROVAL LETTERS FROM THE COMPANY AND THE NECESSARY SIGNATURES MUST BE COMPLETE AND RECEIVED FROM THE COMPANY ON TIME AND DELIVERED TO THE DEPARTMENT SECRETARY BY HAND.
MUST BE SUBMITTED.
- YOUR DEPARTMENT SECRETARY WILL FORWARD THE "INTERNSHIP REFERENCE FORM" DOCUMENT TO THE DEAN FOR APPROVAL.
- THE DOCUMENT SUBMISSION DATE MUST NOT BE MISSED. (DOCUMENTS SUBMITTED AFTER THE SUBMISSION DATE (10 MAY 2024 AT 17.00) WILL DEFINITELY BE REJECTED.
WILL NOT BE TAKEN INTO CONSIDERATION)
- INTERNSHIP DATES MUST BE FINALIZED, IT IS NOT POSSIBLE TO CHANGE THE INTERNSHIP DATES LATER.
- IN ORDER TO BE ABLE TO MAKE INSURANCE ENTRIES, THERE MUST BE AT LEAST 15 WORKING DAYS BETWEEN THE DATE OF SUBMISSION OF THE INTERNSHIP DOCUMENTS AND THE INTERNSHIP START DATE. 
- PLEASE GET SUPPORT FROM THE INTERNSHIP COORDINATOR FOR YOUR PROBLEMS RELATED TO INTERNSHIP DATES.

 - IF SATURDAYS ARE COUNTED AS WORKING DAYS DURING THE INTERNSHIP, "SATURDAY IS COUNTED AS WORKING DAY" MUST BE WRITTEN AT THE BOTTOM OF FORM 3.
- IT IS STRICTLY FORBIDDEN TO DO INTERNSHIP IN RELATIVE COMPANIES OR IN THE COMPANY YOU ARE CLOSELY RELATED TO. OTHERWISE YOUR INTERNSHIP IS VALID
WILL NOT BE COUNTED.
- STUDENTS WHO WILL DO INTERNSHIP MUST SUBMIT THEIR INTERNSHIP DOCUMENTS TO THE DEPARTMENT SECRETARY BY COMPLYING WITH THE ABOVE-MENTIONED ITEMS IN A COMPLETE MANNER AND SUBMIT THE DOCUMENTS TO THE DEPARTMENT SECRETARY.
YOU SHOULD NOT LEAVE YOUR PROCEDURES TO THE LAST DAY.
DEAR STUDENTS, IT IS IMPORTANT FOR THE DEAN'S OFFICE AND THE HEAD OF THE DEPARTMENT TO PAY ATTENTION TO THE ABOVE ITEMS WHILE APPLYING FOR INTERNSHIP. PLEASE
PLEASE PAY ATTENTION WHEN SUBMITTING YOUR DOCUMENTS.
DEAR STUDENTS OF THE FACULTY OF ARCHITECTURE;
- THERE IS ABSOLUTELY NO SUCH THING AS ADDITIONAL TIME.
- ALL INTERNSHIP PROCEDURES WILL BE CANCELED IF THE INTERNSHIP DATES ARE INCOMPLETE OR INCORRECTLY GIVEN, WRITTEN OR NOTIFIED.
- YOU CAN GET SUPPORT BY SENDING AN E-MAIL TO YOUR DEPARTMENT SECRETARY ABOUT INTERNSHIP DOCUMENT SUBMISSION.

You can access the DIGITALS OF THE INTERNSHIP FORMS at http://mimarlik.yeditepe.edu.tr/tr/formlar-dilekceler.

Endüstriyel Tasarım Bölümü profesyonellerden ve akademisyenlerden oluşturduğu akademik kadrosu ile tasarım eğitiminde zenginleşmeyi hedeflemiş ve bu yolla oluşan geniş bir perspektifi eğitime aktarmıştır. Bölümümüz, uygulamaya yönelik, yaratıcılığı vurgulayan bir eğitim yaklaşımını benimsemiştir. Çeşitli sektörlerden yerel, ulusal ve uluslararası firmalarla üniversite-sanayi işbirliğiyle yürütülen eğitim projeleri, öğrencileri çok daha deneyimli, disiplinlerarası çalışmaya yatkın ve profesyonel hale getirmektedir.

Bölüm mezunlarımız, ulusal ve küresel düzeyde etki yapan nitelikli tasarımların geliştirilmesine katkıda bulunmakta, Türkiye'de Endüstriyel Tasarım bölümlerinde akademik liderler olarak rol oynamaktadırlar. Bölümümüzün dünyanın çeşitli ülkelerinden tasarım okullarıyla öğrenci ve personel değişimi anlaşması bulunmaktadır. Üniversitemizde ve fakültemizde yer alan diğer bölümler ile gerçekleştirilen yan dal ve çift ana dal anlaşmaları sayesinde öğrencilerimiz, ilgi duydukları alanlarda eğitim yelpazelerini geliştirmektedirler.

Endüstriyel Tasarım Bölümü Hakkında

Yeniliğin ve Buluşların Kaynağı

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü 1997 yılında kurulmuş, ilk mezunu 2001 yılında vermiştir. Lisans programı YKS sınavıyla her yıl yaklaşık 75 öğrenci almaktadır. Normal öğretim süresi 4 yıldır. İngilizce yeterlilik sınavını veremeyen öğrenciler, bölüm derslerini almadan önce bir yıl İngilizce hazırlık sınıfına devam etmek ve bu sınıfı başarıyla tamamlamak zorundadır. Her bir öğretim yılı güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıldan oluşur. Ayrıca yaz okulu olanağı da mevcuttur. Öğretim yılı  güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıldan oluşur. Eğitim dili İngilizce’dir. Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü, uyguladığı eğitim programları ile ülkemizde ihtiyaç duyulan nitelikli tasarımcıların yetiştirilmesini amaçlamaktadır. Bu amaca bağlı olarak, endüstrinin gerçek ihtiyaçlarını yansıtmakta olan değişik alanlara yönelik tasarım çalışmaları sürdürülmektedir. Bu çalışmalar kapsamı içinde, üretim-tüketim-yatırım alanlarına ilişkin her türlü araç gereç, mobilya, otomotiv gibi çeşitli ürünlerin tasarımı yer almaktadır.

Eğitim sürecinde öğrencilerimizin endüstriyle ilişkileri kurularak pratik bilgilerinin artırılması ve endüstrinin gerçek ihtiyaçlarıyla tanışmaları sağlanmaktadır.  Öğrencilerimizin bu günü yaşayan ama gelecek için düşünen ve yarını biçimlendirmeye çalışan birer tasarımcı olarak yetişmeleri bölümün temel misyonudur.

Gençlere Çağrı

Türkiye'de uzun yıllardır öğretim ve eğitimi yapılan Endüstri Ürünleri Tasarımının Üniversitemizdeki Bölümü'nün bugünkü amacı; Yeditepe kimliğini taşıyan bilim ve sanat ortamında Türk sanayiinin içinde bulunduğu ve gelecekte karşılaşabileceği tasarım sorunlarını çözerek bir ürün olarak hayata geçirebilecek en iyi ve yetenekli tasarımcıları yetiştirmektir.

Gündelik veya dayanıklı tüketim ürünleri olduğu kadar yatırım ürünleri, otomotiv, mobilya, ambalaj ve benzeri daha birçok endüstri kolunu ilgi alanı içine alan Bölümümüz, sahip olduğu akademik geleneğin doğal bir uzantısı olarak yeteneğe dayalı klasik eğitim ekolünün temsilcisi olduğu kadar çağın bilim, sanat ve trendlerini de dikkate alan bir anlayışa sahiptir. Bu nedenle, Üniversitemizin kurulduğu günden bu yana öğrenci seçmede mesleğin doğasına özgü, yetenekli adayları mesleğe kazandırmaya yönelik sistemini özenle sürdürmektedir.

Uzmanlığın farklı dallarına yönelik eğitim - öğretim programının önemli bir özelliği de, üzerinde çalışılan  tasarım alan ve konularının, ülke gerçekleri ve geleceği ile olduğu kadar evrensel araştırma ve üretim koşullarıyla bağlantılarını da dikkate almasıdır. Bu nedenle, öğrencilerimizin Dünyanın herhangi bir ülkesinin, herhangi bir kuruluşunda tasarım etkinliğinde bulunabilecek donanıma sahip olması önemle gözetilmektedir. Böylece öğrencilerimizin, eğitim içi olduğu kadar eğitim dışı kültürel ve kurumsal işbirliği etkinliklerini besleyen ilişkilerine de imkan sağlanmaktadır.

Yeni ve güncel sistem ve ürünleri tasarlayabilecek, hiçbir kısıtlılık ve sınırlılıkla durdurulamayan, sanat ve bilimle donanımlı geleceğe hazırlıklı gençlerimizin bu yıl da yanımızda yer alacağına olan inancımızı güvenle korumaktayız.

Endüstriyel Tasarım Bölümü Nedir?

Endüstriyel Tasarım Bölümünün kapsamı, seri üretim ile üretimi gerçekleştirilebilecek her türlü ürünün kullanıcıların ihtiyaçları değerlendirilerek tasarımının yapılmasını içerir. Söz konusu bölümün amacı, kullanılabilirlik, form, ergonomi, üretim aşamasındaki problemlere karşı çözüm üretebilen, yeni ürünlerin AR-GE sürecini başarıyla koordine edebilen endüstri ürünleri tasarımcısı yetiştirmektir.

Öğrencilerin üç boyutlu düşünebilme kabiliyetinin, yaratıcılığının geliştirilmesine yönelik verilen 1. Sınıf temel sanat ve tasarım eğitimlerinin ardından, 2, 3 ve 4. Sınıfta nazariyattan ziyade pratiğe dönük teknik bilgi, stüdyo ve beceri dersleri ile desteklenir. Bu sayede öğrencilerin analitik ve üç boyutlu düşünme kabiliyetleri artırılmaya çalışılır.

Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü bugünün popüler meslek gruplarından birisidir ve yarın da aynı popülerliği artırarak devem ettirecek gözükür. Yaratıcı ve farklı düşünme kabiliyetine güvenen öğrencilerin tercih etmesi tavsiye edilen bölüm, eğitim almanın keyifli bir süreç olduğu alanlardan birisidir.

Endüstriyel Tasarım Bölümü Tarihçe

Yeditepe Üniversitesi’ nde 1996 yılında Güzel Sanatlar Fakültesi programı içinde Prof. Sadun ERSİN tarafından kurulan Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü, Türkiye’de bu alanda açılan ilk özel üniversite bölümüdür. Daha sonra uzun yıllar Yrd. Doç. Dr. Nazan BORA ve Prof. Dr. Cemil TOKA başkanlığında süren eğitimimiz, 2018 Bahar Dönemi’ nden itibaren Doç. Dr. Ayşem Gülin BAŞAR önderliğinde yürütülmektedir.

Bugün bölümümüz profesyonellerin ve akademisyenlerin oluşturduğu eğitim kadrosu ile kapsamlı bir eğitim programına sahiptir. Yeditepe Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen faklı üniversitelerden gelen eğitim kadrosu ile birçok yaklaşımı birarada barındırarak tasarım eğitiminde zenginleşmeyi hedeflemiş ve  bu yolla oluşan geniş bir perspektifi eğitime aktarmıştır.

Alanında öncü ve lider kurumlardan biri olan Yeditepe Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü, Türkiye’de özellikle özel üniversiteler içinde üniversite adayları tarafından en çok tercih edilen bölümdür. Bölümümüz, uygulama yönelik, yaratıcılığı vurgulayan, bir eğitim yaklaşımını benimsemiştir. Çeşitli sektörlerden yerel, ulusal ve uluslararası firmaların işbirliğiyle yürütülen eğitim projelerinin gerçekleştirildiği proje dersleri ve açık jüri değerlendirmesi, öğrencileri ilk işleri için çok daha deneyimli ve profesyonel hale getirmektedir. Üniversitemizin sanayi ile ortak olarak geliştirdiği projelerde de disiplinlerarası guruplar oluşturularak öğrencilerimize yer vermektedir.

Bölümümüzün; Hollanda ve İspanya gibi dünyanın çeşitli ülkelerinden tasarım okullarıyla öğrenci ve personel değişimi anlaşması vardır.  Üniversitemizde veya fakültemizde yer alan diğer bölümler ile gerçekleştirilen yan dal ve çift ana dal anlaşmaları ile öğrencilerimiz ilgi duydukları alanlarda ikinci bir üniversite diplomasına sahip olabilmektedirler. Bölümümüz, yerel tasarım etkinliklerinde, yarışmalarda, fuarlarda ve sergilerde olduğu kadar uluslararası tasarım etkinliklerinde, araştırma toplantılarında ve ağlarında da etkin bir katılımcıdır. Bölüm mezunlarımız, ulusal ve küresel düzeyde etki yapan nitelikli tasarımların geliştirilmesine katkıda bulunmakta, Türkiye’de endüstri ürünleri tasarımı bölümlerinde akademik liderler olarak rol oynamaktadırlar.

Ana hedefimiz mezunlarımızın, her türlü donanımla yaratıcı, öngörülü, sosyal ve çevresel farkındalığa sahip olmalarıdır.

Araştırma ve eğitimde Yeditepe Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü bilgisayar destekli tasarım, görüntü işlem, masaüstü yayıncılık, çoklu ortam sunumları ve veri analizi çalışmaları için sıklıkla güncellenen kendisine ait bilgisayar laboratuarlarından yararlanmaktadır. Ayrıca bölüm, üç ayrı kattan oluşan ahşap, metal, plastik, seramik ve bilgisayar destekli üretim ve hızlı prototipleme atölyesi, en son teknolojiler ile güncellenen üç boyutlu baskı donanımlarını bünyesinde barındırmakta ve aktif olarak kullanmaktadır.

Endüstriyel Tasarım Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Üniversite Adı

Bölüm

Puan
Türü

Kont.

Taban
Puanı

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

Endüstriyel Tasarım (Fakülte)
(İngilizce) (Burslu)

SAY

9

442,863

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

Endüstriyel Tasarım (Fakülte)
(İngilizce) (%50 İndirimli)

SAY

60

294,034

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

Endüstriyel Tasarım (Fakülte) (İngilizce) (Ücretli)

SAY

5

285,464

Endüstriyel Tasarım Bölümü Ücretleri ve Fiyatları

Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü 2023 - 2024 eğitim/öğretim yılı öğrenim ücretleri için bu sayfayı inceleyebilirsiniz.

Endüstriyel Tasarım Bölümü Burs İmkânları

Yeditepe Üniversitesi öğrencilerine farklı burs imkânları sunan, seçkin bir eğitim kurumudur. Endüstriyel Tasarım Bölümü Burs İmkânları sayfasını inceleyerek burs olanakları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Buradan ilgili sayfaya ulaşabilir, bölümleri ve burs imkânlarını inceleyebilirsiniz.

Yeditepe Üniversitesi'nde Endüstriyel Tasarım Bölümü Okumak

Endüstri ürünleri tasarımı esasen, hayatın her alanı ile bağlantılı bir branştır. Etrafımızda baktığımız her şey bir tasarım ürünüdür. İnsanların yaratılışları gereği herkesin içinde az veya çok tasarım potansiyeli vardır. Yeditepe Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde öğrencilerin bu yaratıcı özellikleri ön plana çıkarılmaya çalışılır. Etkinliklerde öğrencilerin bu yaratıcılıklarını ön plana çıkaracak çalıştaylar gerçekleştirilir. Üniversite sanayi işbirliği çalışmalarında öğrencilerin yaptığı çalışmalar direkt olarak tüketici ile buluşturulacak şekle dönüştürülür. Her dönem farklı sektörlerle yapılan işbirlikleri öğrencilere mezuniyet sonrasında hem iş imkânı hem de staj imkânı sağlar. Bu çalışmalar ulusal firmalarla gerçekleştirilebileceği gibi uluslararası firmalarla da gerçekleştirilir. Özellikle otomotiv sektörü ile etkin projeler gerçekleştiren bölüm öğrencilerimiz bu kapsamda otobüs koltuğu ve gösterge paneli hazırlayarak başarılı bir çalışmaya imza atmışlardır. Hatta bu projede görev alan öğrenciler söz konusu otomotiv firmasında iş bulma şansı yakalamışlardır. Her dönem farklı sektörlerle çeşitli projelerde işbirliği geliştirilerek hem üretim teknolojileri hem iş imkânları hem de reel sektörle bir araya getirip işbirliğinin önemi eğitim sürecinde yaşatılabilir.

Bölümün son derece modern teknoloji ile dizayn edilmiş, gelişmiş bir atölyesi bulunur. Bu atölyenin içinde CNC’den 3D Printer’a donanımlı bir bilgisayar laboratuvarı vardır. Bu imkânlar öğrencilerin eğitim sürecinde projelerini oluşturmaları için sağlanmış bir imkândır.

Öğrenciler çok farklı ve yenilikçi alanlarda seçmeli derslerle vizyonlarını genişletebilir. Eğitim sürecinde hem uygulamalı hem de teorik yaklaşımlarla öğrencilerin bu vizyonları daha da geliştirilmeye çalışılır.

Yeditepe Üniversitesi Endüstri Tasarımı Bölümü öğrencileri yurtiçi ve yurtdışı birçok farklı alanda iş imkânına sahip olurlar. Gerek yurtiçinde gerekse de yurtdışında özellikle otomotiv sektöründe çalışan birçok bölüm mezunu öğrenci vardır. Bu bölüm mezunu öğrenciler gelecekteki yaşam gereksinimlerine ve yeni ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikteki bireylerdir. Tasarımcılar, geleceğe yön verirler. Herkesin aklına gelmeyecek, farklı fikirleri ön plana çıkarırlar. Bu kapsamda kariyer hedefleyen öğrenciler için Yeditepe Üniversitesi Endüstri Tasarımı Bölümü son derece doğru bir tercihtir. Türkiye’deki Endüstriyel Tasarım Bölümü sıralama listesi incelenirse Yeditepe Üniversitesinin yerinin kayda değer olduğu aşikârdır.

Endüstriyel Tasarım Bölümü Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Endüstri Ürünleri Tasarımı size, malzemelerin ve üretim yönetimi ekipmanlarının kullanımı için teorik imkânları öğrenmeniz kapsamında eğitim verir. Bu alanda alınan eğitim, teknik bilginin öğrenilmesinin yanında etkili ve yaratıcı tasarım becerileri kabiliyetlerinin de kazanılmasına imkân sağlar. Bununla birlikte sektörde yer alan işverenler tarafından artı özellik olarak görülen bir kısım hususlarla da donatılmanız sağlanır. Yer alacağınız her proje ile birlikte sunum kabiliyetiniz gelişir. Karşı tarafla daha iyi ilişkiler kurmanız sağlanır. Henüz öğrencilik sefahatinde geliştirilmesi gereken özellikler vardır. İletişim kabiliyetini geliştirmek, Münferit çalışmanın yanında ekip çalışmasında da sorumluluk sahibi olmak, girişimcilik, problem çözme tekniklerini etkili şekilde uygulayabilmek, görsel algı kabiliyetini geliştirmek, bilgisayar destekli tasarım programlarını etkin şekilde kullanabilmek, söz konusu özelliklerin bazılarıdır.

Endüstri Ürünleri Tasarımı mezunu bireyler günlük olarak kullanılan nesnelerin oluşturulmasından sorumludur. Bu sebeple endüstriyel tasarımcı olarak birçok alanda iş bulunabilir. Tasarım ve mühendislik, yaratıcı sanatlar vb. alanlarla yakın ilişki içinde olan endüstriyel tasarım mesleği, yerli ve endüstriyel ürün sektörü, tasarım tabanlı danışmanlık, otomotiv sektörü ve serbest meslek alanlarında yaygın iş imkânına sahiptir. Bu kapsamda endüstriyel tasarımcılar hem kamu sektöründe hem de özel sektörde istihdam imkânına sahiptir. Özel sektörde bulunan iş imkânları endüstriyel ve yerel pazar için üretilmiş ürünleri içerir. Kamu sektöründeki iş imkanları ise kamusal alandaki bilgi noktalarının tasarımından, itfaiye ve polis teşkilatının ekipman tasarlamalarına kadar geniş bir ağda faaliyet alanı bulur.

Vizyon Misyon

Amaç:
Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü, uyguladığı eğitim programları ile ülkemizde ihtiyaç duyulan nitelikli tasarımcıların yetiştirilmesini amaçlamaktadır. Bu amaca bağlı olarak, endüstrinin gerçek ihtiyaçlarını yansıtmakta olan değişik alanlara yönelik tasarım çalışmaları sürdürülmektedir. Bu çalışmalar kapsamı içinde, üretim-tüketim-yatırım alanlarına ilişkin her türlü araç gereç, mobilya, otomotiv gibi çok değişik ürünlerin tasarımı yer almaktadır.

Hedef:
Eğitim sürecinde öğrencilerimizin endüstriyle ilişkileri kurularak pratik bilgilerinin artırılması ve endüstrinin gerçek ihtiyaçlarıyla tanışmaları sağlanmaktadır.  Öğrencilerimizin bu günü yaşayan ama gelecek için düşünen ve yarını biçimlendirmeye çalışan birer tasarımcı olarak yetişmeleri bölümün temel hedefidir.

Öğrenci Değişim Programları

Bölümümüzün; İspanya ve Hollanda gibi dünyanın çeşitli ülkelerinden tasarım okullarıyla öğrenci ve personel değişimi anlaşması vardır. Üniversitemizde veya fakültemizde yer alan diğer bölümler ile gerçekleştirilen yan dal ve çift ana dal anlaşmaları ile öğrencilerimiz ilgi duydukları alanlarda ikinci bir üniversite diplomasına sahip olabilmektedirler.

Çift Anadal ve Yandal Olanakları

Çift Anadal Anlaşmamız olan Bölümler

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü

Grafik Tasarımı Bölümü

İç Mimarlık Bölümü

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü

Mimarlık Bölümü

Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü

Plastik Sanatlar ve Resim Bölümü

Gastronomi Bölümü

Çeviribilimi Bölümü

 

Yandal Anlaşmamız olan Bölümler

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri

Grafik Tasarımı Bölümü

İç Mimarlık Bölümü

Mimarlık Bölümü

Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü

Plastik Sanatlar ve Resim Bölümü

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü

Gastronomi Bölümü

Çeviribilimi Bölümü

 

Bologna Süreci

Eğitim - Öğretim Yöntemleri
1. Ders
2. Tartışmalı Ders
3. Problem Çözme / Soru ve Cevap
4. Seminer
5. Konuk Konuşmacı
6.Takım/ Grup Çalışması
7. Rol Yapma / Drama
8. Rapor ve / veya Sunum Hazırlama / Gösterim
9. Benzetim
10. Ödev
11. Gözlem
12. Vaka Çalışması
13. Beyin Fırtınası
14. Proje tasarım / yönetim
 

Alınacak Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, dört yıllık  “ Mimarlık Fakültesi  Endüstriyel Tasarım Bölümü Lisans Diploması ” almaya hak kazanmaktadırlar.
 

Mezuniyet Koşulları
Lisans programını tamamlayarak mezun olabilmeleri için öğrencilerin 2.00/4.00 Genel Not ortalaması (CGPA) gerekmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için, 134 Yerel Kredi - 240 AKTS ders yükünü tamamlamaları   gerekmektedir.
 

Kabul Koşulları

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, Mimarlık Fakültesi ’ ne öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sınav (YKS) ile değerlendirilmektedir. Dört yıllık Endüstriyel Tasarım akademik programına öğrenciler SAYISAL puan türü ile kabul edilmektedir.

Yabancı uyruklu öğrenciler, Üniversitemiz bünyesinde kurulu olan Uluslararası Ofis web sayfasından (http://international.yeditepe.edu.tr/international-application) online olarak başvuru yaptıktan sonra değerlendirilmektedirler.

Genel Akademik Değişim Protokolü  olan programlara öğrencilerin kabulü, Yeditepe Üniversitesi ile işbirliği yapılan (partner) üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (ERASMUS vb. gibi) çerçevesinde yapılmaktadır. Konuk öğrenciler, bu programlarda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıt olabilirler. Programı izleyecek yeterlikte dil bilme koşulu aranır.
 

Program Yeterlilikleri

  • Tasarım alanındaki kavram ve teorileri farklı disiplinlerdeki yöntemleri kullanarak değerlendirir, karşılaşılan tasarım problemleri saptayabilir ve çözümleyebilir.
  • Tasarım alanında gerekli olan güncel teknolojik bilgi birikimini oluşturur  ve  kullanabilecek düzeye ulaşır.
  • Tasarım ve sanat alanlarında gerekli  tarihsel bilgi birikimini oluşturur ve yorumlayabilir.
  • Endüstri Ürünleri Tasarımı disiplini dahilinde ürün, sistem veya süreç tasarlayabilecek yeterliliğe sahip olur.
  • Disiplinlerarası çalışabilir.
  • Tasarım alanın kapsamına giren malzeme ve üretim yöntemleri ile ilgili bilgi donanımına sahip olur ve uygulamaya geçirebilir.
  • Tasarım disiplini çerçevesinde iki ve üç boyutlu düşünebilme yetisini ,görsel anlatımla ortaya koyabilir.
  • Endüstri ürünleri tasarımı alanıyla ilintili olan iletişim, işletme, hukuk, mühendislik, sosyoloji, antropoloji, fizik ve insan bilimleri v.b. disiplinlerin etkilerini anlar, yorumlar ve kullanma yetkinliğine ulaşır.
  • Tasarımda toplumsal sorumluluk ve etik  bilincine sahip olur.

Program Çıktıları
TYYÇ - TAY İlişkisi

Dört yıllık Endüstriyel Tasarım Akademik Programı' nı indirmek için tıklayınız.

2023-2024 Yaz Dönemi Staj Duyurusu

2023-2024 ÖĞRETİM YILI YAZ DÖNEMİNDE STAJ YAPACAK ÖĞRENCİLERİN BAŞVURU İŞLEMLERİ İÇİN;

 

EVRAK TESLİM TARİHLERİ:     01 Mayıs 2024 – 10 Mayıs 2024

 

EVRAK TESLİM YERİ: BÖLÜM SEKRETERLİKLERİ

Endüstriyel Tasarım Bölüm Sekreteri: Çiğdem Abidinoğlu 

İç Mimarlık Bölüm Sekreteri: 

Mimarlık Bölüm Sekreteri : Serkan Ayra  

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü: Hülya Balcıoğlu 

Staj süresi tek seferde 30 gün olup KESİNLİKLE BÖLÜNEREK YAPILAMAZ.

 

2023-2024 ÖĞRETİM YILI YAZ DÖNEMİNDE STAJ YAPACAK ÖĞRENCİLER İÇİN EVRAKLARINI ELDEN TESLİM EDERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR;

 

  • ZORUNLU STAJ YAPACAK ÖĞRENCİLERİN STAJ YÖNERGESİNİ İNCELEMELERİ GEREKMEKTEDİR.

 

  • FORMLAR SAYFA SIRALARINA GÖRE ÖĞRENCİ TARAFINDAN EKSİKSİZ VE DOĞRU DOLDURULMALIDIR VE BÖLÜM SEKRETERİNE ELDEN TESLİM EDİLMELİDİR.

 

- ŞİRKETTEN GEREKLİ ONAY YAZILARI VE GEREKLİ İMZALAR EKSİKSİZ OLMALI VE ZAMANINDA ŞİRKETTEN TESLİM ALINIP BÖLÜM SEKRETERİNE ELDEN TESLİM EDİLMELİDİR.

- ”STAJ REFERANSI FORMU” BELGESİNİN ONAYLANMASI İÇİN BÖLÜM SEKRETERİNİZ DEKAN’A İLETECEKTİR.

- EVRAK TESLİM TARİHİ KAÇIRILMAMALIDIR. (TESLİM TARİHİ (10 MAYIS 2024 SAAT 17.00’DA )BİTTİKTEN SONRA TESLİM EDİLEN EVRAKLAR KESİNLİKLE DİKKATE ALINMAYACAKTIR.)

- STAJ TARİHLERİ KESİNLEŞMİŞ OLMALIDIR, DAHA SONRA STAJ TARİHLERİNDE KESİNLİKLE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR.

- SİGORTA GİRİŞLERİNİN YAPILABİLMESİ İÇİN, STAJ EVRAKLARININ TESLİM TARİHİ İLE STAJ BAŞLANGIÇ TARİHİ ARASINDA EN AZ 15 İŞ GÜNÜ OLMALIDIR

- STAJ TARİHLERİ İLE İLGİLİ SORUNLARINIZDA STAJ KOORDİNATÖRÜNDEN DESTEK ALINIZ.

- STAJ SÜRESİNCE CUMARTESİ GÜNLERİ İŞ GÜNÜNDEN SAYILIYORSA FORM 3’ÜN EN ALTINA “CUMARTESİ GÜNÜ İŞ GÜNÜNDEN SAYILIYOR” İBARESİ YAZILMALIDIR.

AKRABA ŞİRKETLERİNDE YA DA YAKINLIK BAĞI OLDUĞUNUZ ŞİRKETTE STAJ YAPILMASI KESİNLİKLE YASAKTIR. AKSİ TAKDİRDE STAJINIZ GEÇERLİ SAYILMAYACAKTIR.

  • STAJ YAPACAK ÖĞRENCİLERİN, STAJ EVRAKLARINI YUKARIDA GEÇEN MADDELERE EKSİKSİZ BİÇİMDE UYARAK BÖLÜM SEKRETERİNE TESLİM ETMENİZ VE EVRAK İŞLEMLERİNZİ SON GÜNE BIRAKMAMANIZ GEREKMEKTEDİR.

 

DEĞERLİ ÖĞRENCİLER STAJ BAŞVURUSU YAPARKEN YUKARIDAKİ MADDELERE DİKKAT ETMENİZ DEKANLIK VE BÖLÜM BAŞKANLIĞINCA ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR. LÜTFEN EVRAK TESLİMİ YAPARKEN DİKKAT EDİNİZ.

 

DEĞERLİ MİMARLIK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ;

 

·       EK SÜRE GİBİ BİR DURUM KESİNLİKLE SÖZ KONUSU DEĞİLDİR.

·       STAJ TARİHLERİNİ EKSİK YA DA YANLIŞ VERİLMESİ, YAZILMASI YA DA BİLDİRİLMESİ HALİNDE TÜM STAJ İŞLEMLERİ İPTAL EDİLECEKTİR.

·       STAJ EVRAK TESLİMİ KONUSUNDA BÖLÜM SEKRETERİNİZE EMAİL ATARAK DESTEK ALABİLİRSİNİZ.

 

STAJ FORMLARININ DİJİTALLERİNE http://mimarlik.yeditepe.edu.tr/tr/formlar-dilekceler adresinden ulaşabilirsiniz.

 

2023-2024 Bahar Dönemi Akademik Ders Programı

 

 

Program Eğitim Amaçları

Program Eğitim Amaçları - Yeditepe Üniversitesi

1- Mezunlarımız aldıkları tasarım eğitiminin pratiklerini sosyal, kültürel, çevresel, ekonomik ve teknolojik dönüşümlere uygulayabilir.

2- Mezunlarımız ulusal ve ulusalararası alanda faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarında tasarım ve ürün geliştirme alanlarında görev alırlar.

3- Mezunlarımız disiplinlerarası alanlarda faaliyet gösteren sektörlerde, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında, sivil toplum örgütlerinde yer alırlar.

4- Mezunlarımız işbirlikçi ve insan odaklı yaklaşımlarını  çeşitli alanlara entegre edebilme ve uygulamalar gerçekleştirebilme yetisini gösterebilir.

5- Mezunlarımız tasarım odaklı ve karmaşık süreçlere liderlik  ederek iletişim kurabilir ve etik bir şekilde çözüm geliştirebilir.

6- Mezunlarımız  tasarımın sürdürülebilir bir dünya için sosyal, çevresel ve ekonomik olarak nasıl katkıda bulunabileceğini anlayabilir ve uygulayabilir.

7- Mezunlarımız disiplinlerarası ve multidisipliner ekiplerle yürütülen projelerde tasarım uzmanlığını  ürün, sistem ve hizmetler üzerinden yenilikçi yaklaşımlarla gösterebilir.

8- Mezunlarımız yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerde lisansüstü programlara kabul edilir ve akademik kariyerlerine devam ederler.