Ders Kodu: 
INTD 291
Ders Dönemi: 
Güz
Ders Tipi: 
Zorunlu
Teori Saati: 
2
Uygulama Saati: 
2
Laboratuvar Saati: 
0
Kredi: 
3
AKTS: 
5
Dersin Dili: 
İngilizce
Dersin Amacı: 
Bu derste, Mekan Bilgisi I (INTD 192) dersinde temel mekan tasarım prensipleri konusunda bilgi sahibi olan öğrenci, kamusal yapılar üzerinde çalışmalarını sürdürür. Bu bağlamda öğrencinin yeme-içme, alışveriş, konaklama, ofis yapıları gibi farklı yapı tiplerinin mekan tasarım ilkeleri konularında bilgilendirilerek, farklı işlev ve ihtiyaçlara cevap verebilecek mekanların tasarlanması ve donatılması konusunda beceri kazanması sağlanmaktadır. Öğrencinin aynı zamanda insan-çevre ilişkisi, teknoloji, kültür gibi tasarımı etkileyen faktörler konusunda da bilgilendirilerek çok yönlü düşünme anlayışına sahip olması hedeflenir.
Dersin İçeriği: 

Alışveriş mekanları tasarım ilkeleri, yeme-içme mekanları tasarım ilkeleri, konaklama yapıları tasarım ilkeleri, ofis yapıları tasarım ilkeleri, eğitim mekanları tasarım ilkeleri.

 

Dersin Öğretim Yöntemleri: 
1: Anlatım, 2: Soru-Yanıt, 3: Tartışma, 4: Uygulama-Alıştırma
Dersin Ölçme Yöntemleri: 
B: Sunum C: Ödev D: Proje Geliştirme

Dikey Sekmeler

Dersin Öğrenme Çıktıları

Dersin Öğrenme Çıktıları

Program Öğrenme Çıktıları

Öğretim Yöntemleri

Ölçme Yöntemleri

1) Öğrenci, daha karmaşık fonksiyonlara göre mekan tasarımını etkileyen faktörleri tanımlar.

1,2,4

1,2,3,4

B,C

2) Öğrenci, mekan tasarımında işlev-eylem donatı ilişkilerinin önemini açıklar.

1,4

1,2,3,4

B,C

3) Öğrenci, teorik bilgileri uygulama, eleştirel yaklaşım geliştirme ve problem çözme becerisini geliştirir.

1,4

1,2,3,4

B,C,D

4) Öğrenci, mekan tasarlayabilme ve düşüncelerini çizimle ifade edebilme becerisini geliştirir.

1,3

1,2,3,4

B,C,D

5) Öğrenci, serbest el çizim yeteneğini geliştirir.

1,3

1,2,3,4

B,C,D

6) Öğrenci, tasarım sürecinde iki ve üç boyutlu düşünebilme, farklı ölçeklere hakim olabilme becerisini geliştirir.

3,7

1,2,3,4

B,C,D

7) Öğrenci, fiziksel çevre ile insan arasındaki etkileşimi analiz eder.

2

1,2,3,4

B,C,D

8) Öğrenci, orta ölçekli karmaşık fonksiyonlar içeren ortak kullanımlı bir çok yapının iç mekanlarını tasarlar.

1,4,6,12

1,2,3,4

B,C,D

 

 

Dersin Akışı

Hafta

Konular

Uygulama / Ön Hazırlık

1

GİRİŞ / Dersin amacı, kapsamı ve yürütülüş biçimi

 

I. Uygulama; Mağaza İç Mekan Tasarımı, 1/50 Ölçek

2

Alışveriş Mekanları Tasarım İlkeleri

Mağaza İç Mekan Tasarımı, 1/50 Ölçek

3

Alışveriş Mekanları Tasarım İlkeleri

Mağaza İç Mekan Tasarımı, 1/50 Ölçek

4

Ofis Mekanları Tasarım İlkeleri

I.Uygulamanın Teslimi

II. Uygulama;

Ofis Çalışma Katı; Çalışma Düzenlerinin Tasarlanması, 1/50 Ölçek

 

5

Ofis Mekanları Tasarım İlkeleri

Sunum  / Seminer

Ofis Çalışma Katı; Çalışma Düzenlerinin Tasarlanması, 1/50 Ölçek

 

6

Yeme-İçme Mekanları Tasarım İlkeleri

II. Uygulamanın Teslimi

III. Uygulama; Yeme-İçme Mekanı Tasarım, 1/50 Ölçek

7

Yeme-İçme Mekanları Tasarım İlkeleri

 

Yeme-İçme Mekanı Tasarımı, 1/50 Ölçek

8

I. ARA SINAV

 

9

Yeme-İçme Mekanları Tasarım İlkeleri

Yeme-İçme Mekanı Tasarımı, 1/50 Ölçek

10

Konaklama Mekanları Tasarım İlkeleri (Otel / Yurt Binaları)

III.Uygulamanın Teslimi

IV. Uygulama;

Otel ve Yurt Odası Tasarımları, 1/50 Ölçek

11

Konaklama Mekanları Tasarım İlkeleri (Otel / Yurt Binaları)

Sunum  / Seminer

Otel ve Yurt Odası Tasarımları,1/50 Ölçek

12

II. ARA SINAV

 

13

Eğitim Mekanları Tasarım İlkeleri

 

IV.Uygulamanın Teslimi

V. Uygulama;

Eğitim Mekanı Tasarımı, 1/50 Ölçek

14

Eğitim Mekanları Tasarım İlkeleri

 

Eğitim Mekanı Tasarımı, 1/50 Ölçek

15

Eğitim Mekanları Tasarım İlkeleri

 

MAZERET SINAVI

Eğitim Mekanı Tasarımı, 1/50 Ölçek

V.Uygulamanın Teslimi

 

 

Kaynaklar

Ders Notu / Ders Kitabı

 

Diğer Kaynaklar

  1. Neufert; Yapı Tasarımı Temel Bilgileri, Ocak 2008, Beta Yayın Dağıtım A.Ş.
  2. Human Dimension & Interior Space; J.Panero, M.Zelnik, 1979, New York.
  3. Time Saver Standarts For Interior Design And Space Planning; J.De Chiara, J.Panero, M.Zelnik, 2nd Edition, 2001, Mc-GRAW-HILL.

4-  Özürlü Kişilere Uyarlanmış Yapı; Mimarlar Odası, İstanbul Büyükkent 

     Şubesi Yayınları, 2001.

5-  Commercial Space: Boutiques; F.A. Cerver, Arco, 1996.

6-  Small Shops; J.M. Minguet, E. Moreno.

7-  International Interiors 2; Offices, Studios, Shops, Restaurants, Bars,

     Clubs, Hotels, Cultural And Public Buildings; L. Blackwell.

8-  Commercial Space: Offices: Space, Furniture and Lamps; F.A.

     Cerver.

  1. Hotels and Resorts: planning, design and refurbishment; F. Lawson, Oxford, 1995.
  2. Periyodik Yayınlar; Domus, Interior Design, Tasarım, Frame, Best of 

          Best vb.

 

Materyal Paylaşımı

Dökümanlar

 

Ödevler

Derste işlenen ve uygulaması yapılan ticari mekanlardan seçilen birinin sınıf ortamında, seminer formatında irdelenerek anlatılması ve diğer öğrencilerle paylaşılması.

Sınavlar

 

 

Değerlendirme Sistemi

YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI

SAYI

KATKI YÜZDESİ

Ara Sınav

2

%40

Seminer ve Sunum

 

 

Ödev /Uygulama

5

%60

Toplam

 

100

Finalin Başarıya Oranı

 

30

Yıl içinin Başarıya Oranı

 

70

Toplam

 

100

 

 

DERS KATEGORİSİ

Temel Mesleki Dersler

 

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

No

Program Öğrenme Çıktıları

Katkı Düzeyi

1

2

3

4

5

1

İç mimarlık disiplini kapsamında çağdaş ve özgün tasarımlar geliştirebilmek amacıyla sanatsal ve teknik bilgileri uygulama becerisi.

 

 

 

 

X

2

Fiziksel çevre ile insan arasındaki etkileşimi anlama becerisi

 

 

 

X

 

3

Tasarım sürecinde iki ve üç boyutlu düşünebilme ve ifade edebilme becerisi

 

 

 

 

X

4

Sanat ve tasarım alanında analitik araştırma, eleştirel yaklaşım geliştirme ve problem çözme becerisi

 

 

 

 

X

5

Tasarım uygulamalarını tarihsel ve sanatsal süreç içinde değerlendirebilme, geçmiş ile bugün ve gelecek ilişkisini kurabilme becerisi

 

 

 

 

 

6

Çağdaş iç mimarlık uygulamaları için gerekli teknikleri ve teknolojileri kullanabilme becerisi

 

 

 

X

 

7

Mekan ve donatım elemanları tasarlama sürecinde farklı ölçeklere hakim olabilme ve detay çözebilme becerisi 

 

 

 

 

 

X

 

 

8

Evrensel ve yerel düzeyde koruma ve yeniden işlevlendirme yaklaşımları geliştirebilme becerisi

 

 

 

 

 

9

Disiplinlerarası uygulamalara ve takım çalışmasına yatkın olma becerisi

 

 

 

 

 

10

Meslek pratiğine yönelik standartlar, düzenlemeler, yönetmelikler ve hukuk kurallarını bilme ve uygulama becerisi

 

 

 

 

 

11

Görsel, sözel ve yazınsal alanda etkili iletişim kurabilme ve fikirlerini ifade edebilme becerisi

 

 

 

 

 

12

Tasarım pratiğine yönelik gelişmeleri izleme ve yaşam boyu öğrenme bilinci geliştirme becerisi

 

 

X

 

 

 

AKTS İş Yükü Tablosu

Etkinlik

SAYISI

Süresi
(Saat)

Toplam
İş Yükü
(Saat)

Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati)

16

4

64

Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme)

4

4

16

Ara Sınav

2

4

8

Seminer ve Sunum

-

-

-

Ödev/Uygulama

5

5

25

Final

1

4

4

Toplam İş Yükü

 

 

117

Toplam İş Yükü / 25 (s)

 

 

4,68

Dersin AKTS Kredisi

 

 

5

 

2