Ders kapsamında öğrenciler; tasarım alanının olanak ve sınırlılıklarını çevresel analizler ile tespit ederler. Çalışma konusu olan yeme-içme çevresi ile ilgili teorik bilgi ve örnek araştırması yaparlar. Yeme içme işlevinin gerektirdiği ihtiyaç programını oluştururlar. Dünya mutfaklarını, sunum tekniklerini, kültürel yeme-içme farklılıklarını inceleyerek; müşteri, mutfak, sunum gereksinimlerini belirler. Bu veriler ışığında tasarım fikrini (konsept) oluştururlar. Biçim, malzeme, renk, doku ve mobilya uygulamaları ile tasarım fikrini fiziksel çevreye yansıtırlar. Ölçekli çizimler ve maketler yardımı ile fikirlerini geliştirirler. İşlevsel mutfak çözümleri ve etkin sirkülasyon alanları kurgularlar. Mekanik ve aydınlatma sistemlerini düşünürler. Yeme-içme mekanı çözümlerini 1/50 ve 1/20 mimari çizimler, perspektifler ve maketler ile sunarlar. 1/10 ve 1/5 ölçekli çizimler ile detaylandırırlar.